Da li moj konj treba društvo?

Da li moj konj treba društvo?

Mnogi ljudi kažu: „Znam da je bolje da moj konj ima društvo nego da bude sam, ali ne možemo si financijski priuštiti drugog konja. Što da učinimo?

Točno je da konji trebaju društvo. Prirodno, oni su životinje koje žive u krdu te se osjećaju sigurnije kad je uz njih netko njihove vrste. U divljini konji koji žive u krdima imaju svog vođu i svoje sljedbenike, a svaki konj ima posebno mjesto na društvenoj ljestvici unutar krda.

Konjima u društvu je manje dosadno i manja je mogućnost da će gristi drvo ili ostale stvari do kojih stignu sa svojim njuškicama.
Bolje je i fizički i psihički da je konj dio krda, makar i dio dana provodio u štali.
Briga za dva konja može biti skupa i naporna, a pogotovo skupa. Imati dva konja znači dvostruko sjeno, veterinarski i potkivački troškovi, oprema i sve ostalo što ide u to.

Evo savjeta što možete učiniti ako svome konju želite pronaći društvo:

Pokušajte pronaći prijatelja druge vrste
Društvo za vašeg konja nemora nužno biti drugi konj. Koza, magarac, tele ili neka druga četvronožna životinja (ne pas) mogli bi biti odličan izbor prijatelja za vašeg konja.
Neki konji su savršeno sretni sa drugim vrstama prijatelja J

Pokušajte pronaći starijeg konja u penziji
To će riješiti dva problema: vaš konj će dobiti društvo, a drugom konju će te pružiti sigurnost i utočište. Koliko god je cijena za tog drugog konja niska ili besplatna, budite svjesni da će vrlo vjerojatno trebati dodatnu brigu i više vašeg vremena, a naravno tu su i dalje troškovi hranjenja, veterinara i potkivača.

Share this post