Koliko često bi se moj konj trebao prekivati?

Koliko često bi se moj konj trebao prekivati?

Prekivanje se naziva postupak skidanja potkove, obrezivanje kopita te vraćanje nove ili iste potkove, ovisno o njenom stanju, na kopito. Najbolje vrijeme za prekivanje je svakih 6 tjedana. Potkovani konji traže malo više i bolje održavanje nego li bosi konji. Konji koji se ne prekivaju redovno skloniji su problemima. Prilikom prekivanja vaš potkivač će možda morati malo preoblikovati potkovu, a pogotovo ako konj ima problema sa kopitima. Potkove se nemoraju mijenjati dok god nije pretjerano istrošena, no to će ovisiti o terenu po kojem se vaš konj kreće.

Ukoliko jašite po tvrdom terenu gdje ima čak i kamenja potkove se brže troše i treba ih prije promjeniti, dok kada jašite većinom po travi one mogu trajati i nekoliko mjeseci.

Neki od znakova da vaš konj treba prekivanje su:

  1. Rasklimani i labavi čavli
  2. Ako je potkova potpuno ispala
  3. Ako je kopito počelo rasti preko potkove
  4. Ako je potkova postala jako tanka zbog istrošenosti te ako je nejednako istrošena
  5. Ako se potkova izokrene na kopitu
  6. Ako je potkova labava i mrda se

Ovi znakovi ne znače da bi trebali čekati za prekivanje dok se oni ne pojave, već je to znak da je potkova već predugo na kopitu te da je potrebno prekivanje. 6 tjedana je najbolje vrijeme za zdravo kopito. To je također i vrijeme obrezivanja za konje koji su bosi. Ostavljanje potkove pre dugo može oštetiti kopito, te lako može doći do oštećenja tetiva i ligamenata.

Ako niste sigurni da li vašeg konja treba prekovati, vaš potkivač je najbolja osoba koju možete pitati za savjet. On može odrediti i vrstu potkove koja je najbolja za konja i time poboljšati njegovo zdravlje.

Dobro potkivanje će održati ili čak poboljšati zdravlje kopita, te vam time omogučiti jahanje na različitim vrstama podloge i terenima bez brige da će te ozljediti vašeg konja.

Share this post